Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 01-Δεκ-2015 08:25

    Τι φέρνει ο Δεκέμβριος για το Χρηματιστήριο

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Βασίλη Γεώργα

    Με μοιρασμένες προσδοκίες ανάμεσα στο σενάριο για άμεση συνέχιση της χρηματιστηριακής πτώσης προς νέα χαμηλά και σε αυτό του τερματισμού της καθοδικής κίνησης των τιμών κοντά στις 600 μονάδες, μπαίνει χρηματιστηριακά ο Δεκέμβριος.

    Η ορατότητα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη για το επόμενο διάστημα καθώς πολλά θα εξαρτηθούν βραχυπρόθεσμα από τον τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει να ξαναγράφεται η χρηματιστηριακή ιστορία των τραπεζικών μετοχών μετά τη λευκή σελίδα της ανακεφαλαιοποίησης, και μεσοπρόθεσμα από το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να ολοκληρώσει με επιτυχία την αξιολόγηση του προγράμματος και να ανοίξει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους η οποία, τουλάχιστον σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, αποτελεί "προαπαιτούμενο" για να ενεργοποιηθούν επενδυτές στην Ελλάδα. 

    Η παρακαταθήκη του Νοεμβρίου που επιφύλασσε την πλήρη απαξίωση των τραπεζικών μετοχών (-77,23%) εν μέσω ιστορικά υψηλού όγκου συναλλαγών, και ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά 9,4% σε μηνιαία βάση διευρύνοντας τις απώλειες στο -23% για το 2015, δεν αποτελεί καλό οιωνό για τη συνέχεια, παρότι στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα μπήκαν νέα κεφάλαια σε αρκετές μετοχές λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Η καθοδική διάσπαση των 640 μονάδων με εργαλείο τις πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες αποκλειστικά στα δεικτοβαρή blue chip, επιδείνωσε σημαντικά την εικόνα στην ελληνική κεφαλαιαγορά, και πλέον είναι πολλοί εκείνοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως η μάχη αγοραστών-πωλητών θα μεταφερθεί τις επόμενες ημέρες στην τελευταία στήριξη πριν τα χαμηλά του Αυγούστου, ήτοι στη ζώνη τιμών μεταξύ 600 – 620 μονάδων.

    Η επαναδιαπραγμάτευση των τραπεζικών τίτλων σταδιακά από την ερχόμενη Τετάρτη και μέχρι να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου (σ.σ μόνο η Alpha και η Eurobank θα έχουν όλες τις μετοχές τους στο ταμπλό από αύριο ενώ η Εθνική παρότι θα ξαναπεί την Πέμπτη θα έχει όλες τις μετοχές μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου), δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. 

    Αν και σε όρους βαρύτητας στους χρηματιστηριακούς δείκτες οι μετοχές του ανακεφαλαιοποιημένου τραπεζικού κλάδου, θα αρχίσουν να μετρούν πέντε μέρες μετά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, εντούτοις η αγορά εξακολουθεί να εστιάζει στις αποκλίσεις που θα έχουν οι τιμές των τραπεζών από τις τιμές στις οποίες έγιναν οι αυξήσεις και να διατυπώνει επιφυλάξεις για την συμπεριφορά τους στο ταμπλό βραχυπρόθεσμα. Πρακτικά η χρηματιστηριακή αξία του τραπεζικού κλάδου πολλαπλασιάζεται μετά τον τελευταίο κύκλο της ανακεφαλαιοποίησης και μένει να φανεί αν και σε ποιο βαθμό η αγορά θα αναπροσαρμόσει τις αξίες ανά τράπεζα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν, ωστόσο, πως μετά τις ΑΜΚ ο τραπεζικός κλάδος είναι σφόδρα υποτιμημένος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο καθώς οι δείκτες τιμών προς λογιστική αξία κυμαίνονται μεταξύ 0,26x έως 0,35x. Άγνωστος "Χ" για τη συμπεριφορά των τραπεζικών τίτλων βραχυπρόθεσμα, είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα απορροφηθούν οι αναμενόμενες πωλήσεις από ομολογιακά funds τα οποία βρέθηκαν να κατέχουν μεγάλες ποσότητες μετοχών μετά την ανταλλαγή. 

    Επιπλέον πηγή προβληματισμού είναι και τα επίπεδα αποτίμησης των μετοχών της πραγματικής οικονομίας που φέτος εξελίχθηκαν στους θετικούς πρωταγωνιστές της χρονιάς. Μολονότι βλέποντας τις βαρύτατες απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, οι περισσότεροι θεωρούν πως το Χρηματιστήριο φέτος υπέστη πανωλεθρία, στην πραγματικότητα για πάρα πολλές μετοχές το 2015 ήταν μια εξαιρετική χρονιά καθώς καταγράφουν διψήφιες αποδόσεις μεταξύ 15%- έως 65% ενώ σε αρκετές έχουν διπλασιάσει την αξία τους μετά τα capital controls. Ενδεικτικό είναι πως ενώ από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα στις τράπεζες χάθηκαν πάνω από 11 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, η χρηματιστηριακή αξία για την υπόλοιπη αγορά αυξήθηκε από τα 32-33 δισ. ευρώ στα 36 δισ. ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις δεικτοβαρών μετοχών η χρηματιστηριακές τιμές έχουν "φουσκώσει" σημαντικά τους τελευταίους μήνες απορροφώντας με την άνοδό τους μέρος από τους κραδασμούς της απαξίωσης των τραπεζών, και αρκετοί αναλυτές διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι διατηρήσιμες οι σημερινές κεφαλαιοποίησεις. 

    Γεγονός είναι πάντως πως με την τροπή που πήραν τα πράγματα τους τελευταίους μήνες, δεν αποκλείεται να δούμε προσεχώς τις τράπεζες να προβάλλονται ως αγοραστικές ευκαιρίες, και πολλά από τα blue chips να χαρακτηρίζονται "ακριβά" από τους αναλυτές. 

    Οι βελτιούμενες εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ και ακολούθως τα στοιχεία για την εξέλιξη της λειτουργικής κερδοφορίας των εισηγμένων στο 9μηνο που έδειξαν ότι η επίδραση από την επιβολή των capital controls ήταν σχετικά περιορισμένη, δημιουργούν ένα μαξιλάρι "ασφαλείας" για τις αποτιμήσεις οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν επηρεαστεί θετικά και από την αποκλιμάκωση του risk premium όπως αποτυπώνεται στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων.

    Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ