Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 01-Δεκ-2015 08:29

    Γιατί Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ προσβλέπουν σε καλύτερες ημέρες

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου
     
     
    Το 2014 και ιδίως μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών από τον Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία την ανάδειξη του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία, οι παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου εκτιμούσαν ότι τα χειρότερα είχαν περάσει. Άλλωστε, κατά την (πρώτη) μνημονιακή περίοδο από το 2010 έως και τις αρχές του 2014, ο κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με αναστολή κατασκευαστικών εργασιών σχεδόν στο σύνολο των μεγάλων έργων, εκτόξευση οφειλών εκ μέρους του Δημοσίου και την ανυπαρξία νέων έργων. Δύσκολα, λοιπόν, ήταν σε θέση να προβλέψει κάποιος ότι θα υπάρξει χειρότερη χρονιά από το 2014 οπότε η ζήτηση για τσιμέντο επέστρεψε στο 1965.
     
    Ωστόσο, η πραγματικότητα διέψευσε τις εκτιμήσεις: η στάση πληρωμών του Δημοσίου που επιβράδυνε, εάν δεν "πάγωσε", εκ νέου, τα μεγάλα οδικά έργα, η μη προώθηση ακόμη και των ώριμων έργων ΣΔΙΤ και η ανυπαρξία νέων δημοπρατήσεων έριξαν από το ποδήλατο τον κατασκευαστικό κλάδο, σε μία στιγμή που μόλις είχε ξεκινήσει να κάνει πετάλι... Και σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και τη διαρκή απειλή του Grexit που κατέστησαν ακόμη δυσκολότερη την εξασφάλιση τραπεζικής χρηματοδότησης η κατάσταση επιδεινώθηκε.
     
    Έτσι, δεν προκαλεί απορία που το εννεάμηνο οι τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι εμφάνισαν καθαρές ζημιές, αλλά λειτουργική κερδοφορία (ebitda). Έτσι, όπως πληροφορείται το Capital.gr, οι διοικήσεις των τριών εισηγμένων εμφανίζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2016. Και αυτό διότι οι συστημικού χαρακτήρα αγκυλώσεις που εμφάνισε αρχικά η κυβέρνηση σχετικά με τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα και τις αποκρατικοποιήσεις αποτελούν, εν πολλοίς, παρελθόν. Βέβαια, όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της Άκτωρ Δημήτρης Κούτρας, εκ των πραγμάτων, τα νέα μεγάλα έργα στην Ελλάδα είναι λιγοστά και γι’αυτό, οι κατασκευαστικές γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο εξωστρεφείς.
     
    Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις το εννεάμηνο των τριών μεγαλύτερων κατασκευαστικών ομίλων;
     
    Ελλάκτωρ
     
    Όπως έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της διοίκησης της εισηγμένης, ο κυκλοφοριακός όγκος του οδικού άξονα της Αττικής Οδού αυξήθηκε 2% το εννεάμηνο έναντι ενίσχυσης 4% το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος. Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών επηρέασε δυσμενώς την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, η οποία σταθεροποιήθηκε τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όπως αναφέρθηκε χθες. Ταυτόχρονα κατά το εννεάμηνο αυξήθηκαν οι απαιτήσεις για κεφάλαια κίνησης λόγω και της καθυστέρησης των πληρωμών εκ μέρους του Δημοσίου.
     
    Πάντως, ο εισηγμένος όμιλος, λόγω της συνεισφοράς της Αττικής Οδού, μείωσε τον ενοποιημένο (μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο) δανεισμό σε 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,56 δισ. τέλη του 2014. Την ίδια στιγμή, η Ελλάκτωρ προσβλέπει σε καλύτερες ημέρες λόγω του ανεκτελέστου υπολοίπου που διαμορφώνεται σε 3,5 δισ. ευρώ, με το 53% να αφορά έργα εκτός Ελλάδας. Ειρήσθω εν παρόδω, ο όμιλος δραστηριοποιείται στις χώρες του Κόλπου και συγκεκριµένα στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, το Κατάρ και την Ιορδανία, καθώς επίσης και σε Γερµανία, Ιταλία, Κύπρο, Ρουµανία,  Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία, Τουρκία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Π.Γ.∆.Μ., Σλοβενία, Ηνωµένο Βασίλειο, τον
    Παναµά, Χιλή, Αιθιοπία και ΗΠΑ.
     
    Η πλήρης επανεκκίνηση των έργων στο εσωτερικό αναμένεται να ενισχύσει τα μεγέθη της εισηγμένης, με τις ζημίες 38,3 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 25 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2014) να αποδίδονται στην απομείωση της αξίας συμμετοχής σε εταιρείες μεταλλείων ποσού 33,6 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο η Ελλάκτωρ παρουσίασε λειτουργική κερδοφορία (ebitda) 124,4 εκατ. ευρώ.
     
    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
     
    Η εισηγμένη κατάφερε να μην αναστείλει τις κατασκευαστικές εργασίες στα οδικά έργα που υλοποιεί είτε εξ’ολοκλήρου (Ιόνια Οδός, Ε-65) είτε συμμετέχει κοινοπρακτικά (Ολυμπία Οδός). Παράλληλα, ο τομέας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνέβαλε στην ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας (Ebitda) του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που διαμορφώθηκε σε 92,1 εκατ. ευρώ, έναντι 71,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
     
    Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 294 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 136 εκατ. ευρώ το γ' τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2015.
     
    Η εισηγμένη εμφανίζει ανεκτέλεστο υπόλοιπο ύψους 3 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από το εξωτερικό.
     
    J&P Άβαξ

     
    Στο εννεάμηνο ο όμιλος αύξησε τον κύκλο εργασιών στα 369,2 εκατ. ευρώ έναντι 336,3 εκατ. ευρώ, ενώ μείωσε τις καθαρές ζημιές σε 26,7 εκατ. από 34,9 εκατ. Εμφάνισε θετικά ebitda ύψους 4,1 εκατ. έναντι αρνητικών 7,1 εκατ., με τις συνολικές υποχρεώσεις να παραμένουν σταθερές στα 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με αυτές του αντίστοιχου εννεαμήνου του 2014. Μειώθηκε όμως, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός σε 159,4 εκατ. έναντι 173,7 εκατ. το 2014.
     
    dimitris.delevegos@capital.gr
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ